ESKİŞEHİR / ODUNPAZARI - Doktor Halil Akkurt Ortaokulu

TARİHÇE

Okulumuz 1979-1980 Öğretim yılında Emek ilkokulu bahçesinde yapılan ek binasının bazı dersliklerinde geçici olarak Emek ortaokulu adıyla Eğitim-Öğretime başlamıştır. Bu şekilde üç yıl hizmet verdikten sonra, Emek mahallesinin Güney doğusuna yapılan yeni ilkokul binasına ( Bu günkü 24 Kasım ilköğretim okulu) Geçici olarak taşınmış 1985-1986 Öğretim yılının sonuna kadar bu binada hizmet vermiştir.

1986-1987 Öğretim yılında bugünkü kendi binasına taşınan Emek ortaokulu 1990-1991 Öğretim yılının sonuna kadar hizmet vermiştir. Okul bahçesine yapılan,12 Derslikli yeni Binasının inşaatının tamamlanmasıyla birlikte 1991-1992 Öğretim yılından itibaren, İlköğretim okulu haline dönüştürülmüş ve o günden bu yana Emek ilköğretim okulu adıyla 1.kademe (İlkokul) ve 2. kademe (Ortaokul) Öğrencilerinin faydalandığı bir eğitim -Öğretim yuvası olarak hizmetlerini devam ettirmiştir. 1994-1995 Öğretim yılı sonunda İlimiz eski milletvekillerinden  Dr.HALİL AKKURT Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaat ederek Milli Eğitimimize maddi katkıda bulunacağını beyan etmiş Milli Eğitim Müdürlüğü ise bu maddi katkıyı okulumuza kanalize etmiş yapılan protokol ile bunun karşılığı olarak hayır sever DR. Halil AKKURT'un isminin okulumuza verilmesi kararlaştırılmıştır.

Yaklaşık 3.5 Milyar tl. (100 000 dm.) yardım ile okulumuzun modernize edilmesi ve bakımı yapılmış ve halen başarıyla eğitim öğretime devam etmektedir.

DOKTOR HALİL AKKURT KİMDİR ?

Okulumuzun çağın gereklerine uygun, çağdaş donanımlı,nitelikli bir eğitim öğretim yuvası olabilmesi için 115000 DM bağışlayarak okulumuza adı verilen Dr.Halil Akkurt 22 Hazian 1920´de Varna´da doğmuştur.

1920 yılında anavatanımıza göçerek ailesiyle birlikte Eskişehir´e yerleşmiştir. Halil Akkurt önce aile içinde zamanın Arap alfabesiyle okuma yazmayı öğrendi. Ancak 1928 yılında Büyük Önder Atatürk´ün Harf İnkılabını gerçekleştirmesiyle yine evde ailesinin katkısıyla yeni Türk alfabesini öğrendi.

Öğrenimine Hoşnudiye İlkokulunun 2.sınıfına kabul edilerek başladı.Cumhuriyet İlkokulu´na devam etti.Ortaokul yıllarında müzik ve sanata ilgi ve yeteneğinden dolayı Eskişehir Halevi Mandolin orkestrasında çalıştı.1938´de Eskişehir Lisesi Fen şubesinden ,1945 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup tarsus Olağanüstü Sıtma Savaş Tabipliğine atandı. Askerliğini takiben 1947´de Nüsaybin Hükümet Tabipliği ve kaymakam vekilliğine, daha sonra Mihallıçık Hükümet Tabipliği görevlerinde bulundu.1951 yılında Dr.Sebahat Akkurt ile evlenen Dr.Halil Akkurt 1953´de Heybeliada Senatoryumunda göğüs hastalıkları uzmanı olduktan sonra Tekirdağ´da serbest çalışmaya başladı.

Bu yıllarda eşiyle birlikte Tekirdağ ve köylerinin verem haritasını çıkararak Türkiye´de bir ilki gerçekleştirdi. Bu çalışma Tüberkuloz Dergisinde yayınlandı.

Politikaya atılışı Eskişehir´de çalışmaya başladıktan sonraki yıllardadır.Kongreler sonucu Eskişehir İl İdare Kurulu Sekreterliği´ne ve belediye meclisi üyeliğine seçildi.1957´de Demokrat parti Eskişehir Milletvekili oldu.

1958´de "İmalat ve istihsalde standardizasyon ve kalite kontrolü"hakkında kanun teklifini Yüce Meclis´e sunmuştur.

27 Mayıs 1960 İhtilal´i ile 2.5 yıl siyasi tutuklu olarak kaldı.Yine siyasi ve hukuki zorunluluklar sonucu 1963-1983 yılları arasında Almanya´da doktor olarak çalıştı. İngilizce ve Almanca bilen 1983 yılında emekli olarak yurda dönmüştür. Kendisinin iki çocuğundan Dr.İlker Akkurt Endokrinoloji uzmanı, Dr.Seçil Akkurt ise Sosyal Pedagog´dur. Dr.Halil Akkurt büyük Türkiye idealinin gerçekleşmesi yolunda en önemli unsurun eğitim olduğuna inanmıştır.

Yayın: 05.05.2023 - Güncelleme: 05.05.2023 11:07 - Görüntülenme: 323